2009. január 3., szombat

Gasztronómia: Mexikó


Hadd másoljam ide, amit az iwiw egyik klubjába írtam:
- - - -
Mi is elkezdtük az újévet, igaz, 7 órával késöbb, mint otthon (mert 7 órával kullogunk Közép-Európa után). Azt olvastam, hogy "Az optimista ember azért várja meg az éjfélt, hogy köszönthesse az újévet, a pesszimista pedig azért, hogy meggyözödjön arról, hogy az óév tényleg véget ér." Hát reméljük, ez az év mindannyiunknak egészséges élelmiszerekkel táplált egészséget hoz, eröt a munkához és boldogságot.
És most egy kis gasztrokultúra:
Mexikóban január 6-án van a 3 királyok napja. A gyerekek ekkor ajándékokat kapnak (hiszen a három király akkor látogatta és ozta meg a kis Jézust), valamint a barátok összegyülnek, és felszelik a "Királyok kalácskoszorúját" (Rosca de reyes). Itt találhattok róla fényképeket:
http://images.google.com.mx/images?hl=es&q=rosca+de+reyes
Ha jól megy, pár képen látható egy fehér müanyag baba: néhány ilyen kis figurát sütnek bele a kalácsba, és akiknek kijut, azok február 2-án meg kell, hogy vendégeljék a jelenlévöket. Febr. 2. a Gyertyaszentelö Boldogasszony napja, és a vendéglátás menüje: tamal és atole.

A TAMAL vagy kukoricalevélbe, vagy pálmalevélbe göngyölt, szósszal ízesített, hússal, sajttal, paprikával töltött kukoricatészta. Jól bebugyolálják a tölteléket, majd órákon át párolják. Itt van néhány kép róla:
http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=tamal
Az emberek általában vásárolják, mert nagyon munka- és idöigényes, föleg az, hogy a tésztához való zsírt habosra kell kikeverni. Pár napja vettünk (mert egyébként reggelire és vacsorára is szokták fogyasztani), és most kipróbáltam egy egészen új ízt: padlizsánnal és kecskesajttal ízesítették, és isteni fini volt!

Az ATOLE egy kukoricakeményítöböl készített ital, melyet ízesíthetnek vaníliával, kakaóval, eperrel, dióval vagy guayabával.
Megjegyzések:
1.- Mexikó a vanília hazája, de képzeljétek, itt nem lehet kapni vaníliarudat, csak esszenciát (áldott legyen a dunaújvárosi Tesco!, nekem van). Amúgy a vanília egy orchidea-féle.
És erröl jut eszembe az, amikor Dana lányom 3 éves volt, és elmentünk vaníliafagyizni. Hazaérve apuék kérdezték töle:
-Dana, milyen fagyit ettél?
-Volt ília.
2.- A GUAYABA egy gyümölcs, ami kívülröl majdnem úgy néz ki, mint a citrom és a körte keveréke. Nagyon sok, aránylag nagy magja van. Az eredetileg sárga húsa felvágás után pár órával rózsaszínüvé válik. Az illata erös, a citrom és öszibarack keverékéhez hasonlít. Az íze egy kicsit savanykás. A madarak nagyon szeretik, egyszer volt szerencsém egy állatkertben ahhoz, hogy egy guayabát evö tucán a vállamra pottyantott, és ha hiszitek, ha nem, kellemes illata volt. Ja, és azt mondják, több benne a C-vitamin, mint a citromfélékben.

Akkor most jöjjön pár kép:
ATOLE-ital:
http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=atole
VANÍLIA:
http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=vainill
GUAYABA-gyümölcs:
http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=guayaba
TUCÁN-madár:
http://images.google.com.mx/images?um=1&hl=es&q=tuc%C3%
- - - - -
Azt még hadd tegyem hozzá, hogy tamallal kapcsolatos mondást is találtam:
"Aki a tamalra született, arra még az égböl is levelek hullanak.", vagyis: az ember nem kerülheti el a sorsát.

1 megjegyzés:

Anett Lazar írta...

Remek ez a szokas es etel-ital bejegyzes, kifejezetten nekunk, ebben jaratlan europaiaknak hasznos es olvasmanyos. Meg! Meg! MEG!!!